Historie

Het evenement “De Haagse Korfbaldagen” vindt in 2016 voor de 31e keer plaats.

Vanaf de start in 1985 is het evenement weliswaar een aantal malen van naam veranderd maar niet in (hoofd)vorm. Via  “De Binnenhof Cup”, de “Haagsche Courant Cup”, “De Haagsche Courant Korfbalweek”, ”De AD/Haagsche Courant Korfbaldagen en  na de samenvoeging in 2002 met de organisatie van de Haagse Korfbaldagen en het wegvallen van AD/Haagsche Courant, thans “De Haagse Korfbaldagen”

Het korfbaltoernooi heeft gedurende haar bestaan, mede dankzij regelmatig evalueren en inspelen op actuele ontwikkelingen, een steeds prominentere plaats ingenomen op de regionale en landelijke korfbalkalender.

1985   1e korfbaltoernooi voor standaard ploegen senioren, 1 categorie
1990   Toevoeging korfbaltoernooi voor A-junioren, 2 categorieën
1994   Splitsing senioren in top- en afdelingssenioren, 3 categorieën
2002   Splitsing senioren in top, districts- en afdelingssenioren, 4 categorieën
2004   Splitsing junioren in top- en afdelings A-junioren, 5 categorieën
2011   Uitbreiding met verenigingen van de Leidse Korfbalfederatie

Het toernooi vindt jaarlijks plaats in de laatste week voor aanvang van de zaal-competitie en geldt daardoor als een belangrijk competitief meetpunt ter afsluiting van de voorbereidingsperiode. De tijdsduur van het toernooi groeide van 4 dagen in 1986 naar thans 8 dagen.

Beschrijving van De Haagse Korfbaldagen 2016 (onder voorbehoud)

Het toernooi kent in 2016 vijf categorieën te weten:

Senioren top korfballeague/hoofdklasse,
Senioren overgangsklasse,
Senioren klasse 1, 2 en 3,
A-jeugd top (hoofd- en overgangsklasse A-jeugd)
A-jeugd overige klassen.

30 korfbalverenigingen binnen het oorspronkelijk verspreidingsgebied van de Haagsche Courant en inmiddels uitgebreid met Leiden, ontvangen een uitnodiging tot deelname aan het toernooi voor de Senioren-selectie en de A-jeugd-selectie. Vrijwel alle verenigingen aanvaarden de uitnodiging.   Naast bovenvermelde uitnodigingen wordt, indien nodig ter completering van het speelschema, een aantal verenigingen op naam uitgenodigd. Die uitnodigingen worden ook altijd met veel enthousiasme aanvaard.

De verschillende wedstrijden vinden in 2016, gedurende 9 dagen, plaats in 9 verschillende sportaccommodaties in de regio te weten Den Haag (4), Pijnacker (1), Rijswijk (2), Leidschendam-Voorburg (1), De Lier (1). Traditiegetrouw worden de finales gespeeld in de sporthal van HKV/Ons Eibernest aan de Steenwijklaan te Den Haag.

Door HKV/Ons Eibernest wordt op initiatief van de werkgroep maar onder haar eigen verantwoording na afloop van de finales een feestavond georganiseerd welke voor alle deelnemers vrij toegankelijk is.

De organisatie is in handen van Stichting The Hague Korfball Masters. Onder leiding van het bestuur zorgt een twintigtal medewerkers vanuit verschillende verenigingen voor een juiste gang van zaken in de verschillende sporthallen. Een groot aantal medewerkers van HKV/Ons Eibernest is behulpzaam bij de organisatie tijdens de slotdag met de finales.

Kerngetallen 2016

Soort evenement: Sport, korfbal
Categorieën: Senioren t/m A-jeugd
Speeldata: 27-10-2016  t/m 5-11-2016
Duur evenement: 9 dagen
Aantal locaties: 9  sporthallen in 5 verschillende Gemeenten
Aantal deelnemende teams: 54 teams
Aantal deelnemers: 800 korfballers M/V
Aantal wedstrijden: 80 wedstrijden
Aantal scheidsrechters: 50 officials
Aantal toeschouwers: 5000 toeschouwers gehele week, 1000 bij finales
Aantal vrijwillige medewerkers: bestuur 6, overig ca.50 personen M/V
Media aandacht: AD/Haagsche Courant, Haagsetopsport.nl, Sport nl NOS Teletekst

http://archief.haagsekorfbaldagen.nl